logoer
Handlevogn    Varer i handlevogn 0 - Handlevogn - Kasse

Om Bakermester Klausen

Historie > Om Bakermester Klausen

Bakermester Klausen er en gammel og tradisjonell bedrift med en unik historie som strekker seg snart 100 år tilbake i tid. For å starte helt på begynnelsen må vi tilbake til vår farfar, Fritjof Klausen. Han ble født 8. januar 1905 og fikk kanskje sin unike interesse for bakervarer ”med morsmelka”. Allerede som unggutt solgte Fritjof bakervarer på stranda i Krokstadelva, sammen med sin mor, Mina. For Fritjof var det derfor naturlig å begynne som lærling hos baker Omar Magnussen i Mjøndalen, og dette allerede som femtenåring.
 

Ting begynte så smått å ta form, og i året 1927 startet Fritjof sitt eget hjemmebakeri i Bryggerhuset i Krokstadelva. Sammen med sin kone Dagny bakte de vanlig brød og det mer kjente møljebrødet. Dette ble hovedsakelig solgt til de ansatte ved Viking Gummifabrikk, men også til de beboende rundt omkring. Fritjofs foretak var likevel ikke nok til livets brød, så han måtte fortsette jobben han hadde hos Omar Magnussen.

Turbulente tider på 30-tallet gjorde at Fritjof også måtte jobbe hos andre bakere som Ludvigsen og Petter Baker. I det noe anonyme 30-tallet skjedde det ikke mye. Men i 1940 brøt krigen ut og Fritjof måtte tilbringe en kort tid som soldat i Ådal. Da han kom tilbake begynte hjulene å rulle for Fritjofs bakerkarriere.


I 1945 startet Fritjof bakeriet Fritjof Klausen Bakeri og Konditori. Sammen med Dagny (Fritjofs kone) arbeidet de i deres egen kjeller. Grisla Kneippen var med helt fra starten, selvfølgelig, og var bestselgende da, som nå. Ovnene som ble brukt var likevel dårlige, og brødkvaliteten deretter. Det hører med til historien at etter ti år trofast tjeneste takket ovnene for seg og raste dessverre sammen i en brann.

Tidlig på 50-året ble bakervarene fraktet rundt i en privateid pedal Ford. Forden dekket behovene som var på den tiden, men ting forandret seg. På 70-tallet kom matvarekjedene vi kjenner så godt; Elle, Ligo og Nærmat, for å nevne noen. Og etter hvert som disse kjedene begynte å innta markedet, var behovet for samlede leveringer større, og nye transportmetoder ble innført. Det geografiske markedet ble utvidet fra kun Nedre Eiker til Øvre Eiker, Vestfossen/Hokksund og senere også Drammen, mot slutten av 70-tallet.

Den økende etterspørselen i markedet bidro til utvidet omsetning. Så tidlig som i 1964 måtte farfar bygge seg ut av kjelleren og inn i nye lokaler som målte hele 245 kvm. I 1974 trappet Fritjof ned sin bakerkarriere og hans sønn Tor tok over bakeriet. Som følger av dette skiftet Tor navnet på bakeriet til Klausen & Sønn A/S i 1975. Og etter å ha fordoblet omsetningen på et år alene, måtte Tor i 1980 bygge ut. Til tross for sterk konkurranse, økte både salg og omsetning. Folk ville ha brød fra Klausen & Sønn, noe som førte til nye utbygninger i 1985 og senere i 1995.

Helt fra starten i 1945 har Grisla Kneippen vært flaggskipet hos oss. Oppskriften er den samme gamle, men ny teknologi har gjort steikeprosessen bedre. Nye ovner har gjort underverker. Da farfar i 1964 fikk nye lokaler, fikk han også nye ovner. Disse ovnene ga en mye høyere gjennomsnittskvalitet på brødene. Gjennombruddet for ovnene kom likevel ikke før i 1975 med trallovnen, den samme typen som blir brukt i dag. Fra å lage runde og klumpete brød i 1945, har vi i dag lange og fine Grisla Kneipp. Men smaken er likevel den samme.

På begynnelsen av 80-tallet begynte vi å bli en del av Klausens historie. Jeg, Ben Klausen, fullførte min læretid hos far Tor i 1984. Mens jeg, Pål Klausen, fullførte sin læretid i 1986. Vi har vært med på en spennende utvikling i bakeriet. For eksempel da datamaskinen lettet hverdagen i 1988, eller da vi i 1991 fikk vår første kontorarbeider. Før dette måtte vi, sammen med far, dele på kontoroppgavene.

I 2003 trappet Tor ned sin bakerkarriere med heder, og som følge av dette skiftet vi navnet til Bakermester Klausen A/S.
 
I 2006 var Esten Jensen, en av våre bakere tatt ut til å være med til OL i Italia for å  lage brødvarer til de norske deltagerene.
 
I 2007 bygget vi ut igjen med 1000 kv.m, da fikk vi ytterligere 2 fryserom, 2 kjølerom, 4 ganger så stort konditori, 5 nye lasteramper, emballasje-lager i kjelleren, og 2 tørrvarelager. Der hvor konditoriet hadde vært ble det nå satt in en ovn og et raskeskap, for å møte etterspørselen etter småvarer
 
I 2008 kjøpte vi Baker Thoen i Drammen, siden da er all produksjon av varer kommet under et tak i Krokstadelva.
 
Den 6 september 2011 var det en stor brann i bakeriet, heldigvis gikk det bra og det ble kun materielle skader. Takket være god hjelp fra våre leverandører og egne ansatte, greide vi å komme i gang med all produksjon etter 9 dager. Vi opplevde en veldig god støtte fra våre kunder så vel som konkurrenter i den vanskelige tiden, og det setter vi STOR pris på.
 
2012. I de siste årene har vi opplevd stor fremgang og har i dag 85 ansatte og 70 årsverk. Vi forbruker ca 80 tonn mel i uka, og har mellom 250-300 leveranser pr. dag. Vi leverer varer fra Noresund, Rødberg og Eggedal og inntil Asker og Bærum. Vi driver 6 kosellige utsalg med bredt utvalg av våre bakervarer og mange andre fristelser av påsmurt og kaffedrikke. Vi har også fått nye kontorlokaler på 140 kvm.
 


Med vennlig hilsen, Ben og Pål Klausen
 
Bakermester Klausen as Gml Riksvei 234 3055 Krokstadelva Tlf. 32231610 - Foretaksregisteret 996330990
Produsert av 24Nettbutikk © 2002 - 2018