Historie

Bakermester Klausen er en gammel og tradisjonell bedrift med en unik historie som strekker seg snart 80 år tilbake i tid.

 • Fritjof Klausen 1905
  For å starte helt på begynnelsen må vi tilbake til vår farfar, Fritjof Klausen. Han ble født 8. januar 1905 og fikk kanskje sin unike interesse for bakervarer "med morsmelka". Allerede som unggutt solgte Fritjof bakervarer på stranda i Krokstadelva, sammen med sin mor, Mina. Det var derfor naturlig for Fritjof å begynne som lærling hos baker Omar Magnussen i Mjøndalen, og dette allerede som femtenåring.
 • Hjemmebakeriet i Bryggerhuset 1927
  Ting begynte så smått å ta form, og i 1927 startet Fritjof sitt eget hjemmebakeri i Bryggerhuset i Krokstadelva. Sammen med sin kone Dagny bakte de vanlig brød og det mer kjente møljebrødet. Dette ble hovedsakelig solgt til de ansatte ved Kalosjen Gummivarefabrikk, men også til de beboende rundt omkring. Fritjofs foretak var likevel ikke nok til livets brød, så han måtte fortsette jobben han hadde hos Omar Magnussen.
Baker Klausens første cafe
 • Fritjof Klausen Bakeri og Konditori 1945
  Turbulente tider på 30-tallet gjorde at Fritjof også måtte jobbe hos andre bakere, som Ludvigsen og Petter Baker. I det noe anonyme 30-tallet skjedde det ikke mye. Men i 1940 brøt krigen ut og Fritjof måtte tilbringe en kort tid som soldat. Da han kom tilbake begynte hjulene å rulle for Fritjofs bakerkarriere.
 • Grisling i kjeller 1950-tallet
  Tidlig på 50-tallet ble bakervarene fraktet rundt i en privateid pedal Ford. Forden dekket behovene som var på den tiden, men ting forandret seg. På 70-tallet kom matvarekjedene vi kjenner så godt; Elle, Ligo og Nærmat, for å nevne noen. Og etter hvert som disse kjedene begynte å innta markedet, var behovet for samlede leveringer større, og nye transportmetoder ble innført. Det geografiske markedet ble utvidet fra kun Nedre Eiker til Øvre Eiker, Vestfossen/Hokksund og senere også Drammen, mot slutten av 70-tallet.
 • Økende etterspørsel 1960-tallet
  Den økende etterspørselen i markedet bidro til utvidet omsetning. Så tidlig som i 1964 måtte farfar bygge seg ut av kjelleren og inn i nye lokaler som målte hele 245 kvm. I 1974 trappet Fritjof ned sin bakerkarriere og hans sønn Tor tok over bakeriet. Som følger av dette skiftet Tor navnet på bakeriet til Klausen & Sønn A/S i 1975. Etter å ha fordoblet omsetningen på ett år alene, måtte Tor i 1980 bygge ut. Til tross for sterk konkurranse, økte både salg og omsetning. Folk ville ha brød fra Klausen & Sønn, noe som førte til nye utbygninger i 1985 og senere i 1995.
 • Flaggskipet 1970-tallet
  Helt fra starten i 1945 har Grisla Kneippen vært flaggskipet hos oss. Oppskriften er den samme gamle, men ny teknologi har gjort stekeprosessen bedre. Nye ovner har gjort underverker. Da farfar i 1964 fikk nye lokaler, fikk han også nye ovner. Disse ovnene ga en mye høyere gjennomsnittskvalitet på brødene. Gjennombruddet for ovnene kom likevel ikke før i 1975 med trallovnen, den samme typen som blir brukt i dag. Fra å lage runde og klumpete brød i 1945, har vi i dag lange og fine Grisla Kneipp. Men smaken er likevel den samme.
 • Ny generasjon tar over 1980-tallet
  På begynnelsen av 80-tallet begynte vi å bli en del av Klausens historie. Ben Klausen fullførte læretiden hos far Tor i 1984, mens Pål Klausen fullførte sin læretid i 1986. Vi har vært med på en spennende utvikling i bakeriet. For eksempel da datamaskinen lettet hverdagen i 1988, eller da vi i 1991 fikk vår første kontorarbeider. Før dette måtte vi, sammen med far, dele på kontoroppgavene.
 • Fra Klausen & Sønn til Bakermester Klausen A/S 2002
  Tor trappet ned sin bakerkarriere med heder og ære i 2002 og som følge av dette skiftet vi navnet til Bakermester Klausen A/S.
 • Utbygging og oppkjøp 2007, 2008
  I 2007 hadde vi nok en utbygging, denne gangen på 1000 kvm. Da fikk vi ytterligere to fryserom, to kjølerom, fire ganger så stort konditori, fem nye lasteramper, emballasjelager i kjelleren og to tørrvarelager. Der hvor konditoriet hadde vært ble det nå satt inn en ekstra ovn og et raskeskap for å møte etterspørselen etter småvarer som rundstykker, briks og annen god hvetebakst. I 2008 kjøpte vi Baker Thoen i Drammen, og siden da er all produksjon av bakervarer kommet under ett tak i Krokstadelva.
 • Storbrann 2011
  6. september 2011 var det en stor brann i bakeriet. Heldigvis gikk det bra og det ble kun materielle skader. Takket være god hjelp fra våre leverandører og egne ansatte, greide vi å komme i gang med mye av produksjonen igjen allerede etter ni dager. Vi opplevde veldig god støtte fra våre kunder så vel som konkurrenter i den vanskelige tiden, og det setter vi stor pris på.
 • NorgesGruppen 2012
  I 2012 inngikk vi en leveringsavtale med NorgesGruppen hvor vi ble hovedleverandør av brød og bakervarer til alle NorgesGruppens butikker i vårt leveringsområde. Samtidig inngikk vi et nært samarbeid med Bakehuset hvor vi i dag produserer Bakehusets sortiment og leverer til alle NorgesGruppens butikker vi har leveranse til. Disse avtalene medfører et høyt produksjonsvolum og vi selger mer bakervarer enn noen gang.
 • I dag 2024
  Vi er i dag blitt en stor lokal bedrift med over 100 dyktige ansatte og en omsetning på 167 mill. i året. Vi bruker ca. 90 tonn mel i uka og vi har mellom 250-300 leveranser hver dag. Bakermester Klausen leverer varer i hele nedre del av Buskerud fra Noresund, Rødberg og Eggedal og ut til Sande i Vestfold, hele Hurumlandet og inn til Asker og Bærum. Dagligvarebutikkene utgjør den største kundegruppen vår, men vi er også stolt leverandør til veldig mange barnehager og kantiner, kafeer, cateringfirmaer, storhusholdninger og bedrifter. Vi driver tre koselige bakeriutsalg i Drammen og Krokstadelva med et bredt utvalg av våre bakervarer og mange andre fristelser som påsmurt mat og kaffedrikker.

Vi gleder oss til mange år fremover med gode bakervarer - bakt med ekte kjærlighet.

Med vennlig hilsen Ben og Pål Klausen

Lurer du på noe? Legg igjen en beskjed, og vi kontakter deg i løpet av kort tid!
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.